Co je důležité při výběru LED svítidla a na co si dát pozor?

Co je důležité při výběru LED svítidla a na co si dát pozor?

Svítidel a jejich designových provedení je dnes obrovská spousta. Pokud chcete, aby byl prostor dobře nasvícen, je třeba se zajímat o vlastnosti světla a vlastnosti samotných zdrojů světla.
V tomto článku si shrneme základní pojmy, které by Vás při výběru svítidla mohly/měly zajímat, a které Vám usnadní orientaci v našem e-shopu.

Příkon svítidla/světelného zdroje – Momentální spotřeba svítidla, množství dodané energie za jednotku času. Základní jednotkou je 1 Watt. Díky této hodnotě lze spočítat energetickou náročnost svítidla, světelného zdroje, světelné soustavy.

Mnozí zákazníci se při výběru svítidla řídí podle příkonu. Touto hodnotou se ale nelze řídit. Důležitá je účinnost svítidla, tedy světelný tok na watt lm/W. Na trhu se dnes vyskytují různé typy LED technologií. Může se tedy stát že, 7W LED „žárovka“ bude mít stejný světelný tok jako LED „žárovka“ s příkonem 10W. To znamená, že účinnost LED „žárovky“ s nižším příkonem bude mít vyšší účinnost.

Světelný tok, lm – Světelný tok je forma výkonu svítidla. Její jednotka je Lumen, lm. Jedná se o světelnou energii vyzářenou do prostoru za jednu vteřinu.
Při výběru svítidla je důležité sledovat tuto hodnotu. Většina zákazníků si dokáže představit, jak svítí klasická vláknová žárovka s příkonem 60W. V tabulce jsou orientační světelné toky pro klasické vláknové žárovky. Podle těchto hodnot lze dohledat ekvivalenty „žárovek“ s LED technologií.

Příkon klasické vláknové žárovky

Světelný tok

25W

200-250lm

40W

400-450lm

60W

650-800lm

75W

900-1000lm

100W

1300-1500lm

      Jedná se o orientační hodnoty

Do problematiky výběru podle světelného toku může také vstoupit vyzařovací úhel světla. Pokud zakoupíte LED „žárovku“ s technologií filament (SMD), která má stejný vyzařovací úhel jako klasická vláknová žárovka, zhruba 360°, bude osvětlenost prostoru stejná. Pokud však zakoupíte LED svítidlo se stejným světelným tokem jako 60W žárovka, ale svítidlo bude mít vyzařovací úhel 40°, tak je jasné, že prostor osvítí ze stejného místa úplně jinak. Intenzita osvětlení bude na ploše ve směru svícení svítidla s menším vyzařovacím úhlem daleko vyšší než intenzita ve stejném směru osvětlovaném svítidlem s větším vyzařovacím úhlem.

Intenzita osvětlení E, lx – Jednotka intenzity osvětlení je 1 lux, lx. Jeden lux odpovídá dopadu světelného toku 1lm na 1m2 plochy.
Intenzita osvětlenosti při denním světle za jasného počasí může být až 100 000lx, při zatažené obloze 1000lx.

Pro bytové prostory existují doporučení pro osvětlenost jednotlivých místností, které se pohybují od 100lx do 500lx.
Nejčastější hodnoty v obytných prostorech jsou kolem 150-200lx v uživatelské úrovni, tedy v rovině 0,85m nad zemí.

Pro všechny ostatní prostory (vnitřní i venkovní) existují normy. Nejčastěji používané normy jsou Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – část 1 ČSN EN 12464-1 a Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – část 2 ČSN EN 12464-2.
Pro výpočet osvětlenosti, oslnění, rovnoměrnosti osvětlení atd. se dnes používají speciální programy, které používají soubory s fotometrickými daty pro jednotlivá svítidla.

Index podání barev Ra(CRI) – Je důležitou charakteristikou z hlediska zrakového výkonu. Velmi důležitá je tato charakteristika z hlediska našeho pocitu v osvětleném prostředí.

Příklad: Pokud tón lidské kůže v nasvětleném prostředí neodpovídá tónu za denního světla, bude Ra nízké a člověk se v takovém prostředí nebude cítit dobře.

Obecně lze říci, že Ra vyšší než 80 by mělo být pro méně náročné zrakové úkony vyhovující. Podle normy je Ra vyšší než 90 vyžadováno pro divadla, umělecké školy atd.

Co z toho vyplývá? V zájmu každého, kdo nakupuje nové svítidlo, by mělo být, aby svítidlo mělo co nejvyšší hodnotu indexu podání barev.

Barevná teplota (teplota chromatičnosti), K – Je to vlastnost světelného zdroje udávaná v Kelvinech, K.
Obecně je vhodné, do prostorů, kde trávíme volný čas a relaxujeme, umisťovat světelné zdroje s teplotou chromatičnosti 2700-3200K. Tato barevná teplota není pro lidský organismus nijak náročná a spíše dochází k regeneraci a klidu.  V prostorách pro práci, na chodbách v koupelnách už by mohlo být vhodnější osvětlení s barevnou teplotou 4000-4500K. Barevná teplota 5000-5500K je vhodná pro výrobní a skladové haly. Tato teplota by měla naopak povzbudit lidský organismus.

Pro účely našeho prodeje svítidel používáme tuto terminologii:
2700-3500K – teplá bílá
4000-4500K – denní bílá
5000-5500K – bílá
6000 – a více K – studená bílá

Teplota_chromaticnosti

                                                                                                                                                  zdroj: https://www.milujemefotografii.cz

 

Vlnová délka, nm – Lidské oko vnímá různé frekvence jako barvy od červené barvy (nejdelší vlnová délka a nejnižší frekvence) po fialovou (nejkratší vlnová délka a nejvyšší frekvence).

vlnova_delka
                                                                                                                                      zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Světlo