Jak vybrat svítidla do bytu nebo rodinného domu?

Jak vybrat svítidla do bytu nebo rodinného domu?

Pro nasvětlení bytu nebo rodinného domu existuje norma s požadavky na Umělé osvětlení obytných budov, osvětlenost v bytech a rodinných domech normám nepodléhají, spíše pro ně z hlediska hygieny existuje řada doporučení. Osvětlení vychází z individuálních potřeb uživatele.

Jak silnou LED žárovku mám koupit?

Pokud bychom měli odpověď velmi zobecnit, pak by podle naší praxe bylo vyhovující na 10m2 využít světelný zdroj se světelným tokem cca 1300-1600lm (pro standardní výšku stropu 2,5m). To odpovídá klasické 100W žárovce. V LED osvětlení se účinnost LED žárovek velmi dynamicky rozvíjí. Světelnému toku 1300 – 1600lm odpovídají LED žárovky s příkonem 11-15W, např. TESLA 11W, v budoucnu to bude jistě méně.
Samozřejmě záleží na pozici zdroje světla vůči celkovému prostoru. Pokud budeme mít obývací pokoj o velikosti 5x10m a zdroj světla bude umístěn v jednom z rohů místnosti, pak bude samozřejmě nereálné dosáhnout, i s dostatečně výkonným zdrojem, rovnoměrného osvětlení v celém prostoru.

V posledních deseti letech se trend ve svícení výrazně proměnil díky dynamickému rozvoji LED osvětlení.
Řekněme, že před sto lety se svítilo v místnostech zejména centrálním svítidlem. Postupně do místností přibývala stojací lampa, nebo lampa pro pracovní stůl. Tyto typy svítidel jsou zachovány i v dnešních interiérech, ALE…
Toto jednoduché uspořádání dnes už tak úplně neplatí. Díky novým technologiím a možnostem se svícení stává moderním a funkčním doplňkem interiérů.
Nízká spotřeba, dostatečný výkon, rozmanitost a variabilita LED osvětlení umožňuje svítit přímo v místě, kde potřebujeme nejvíce světla a zároveň nijak prostorově neomezuje uživatele. Pro nenápadné, ale účelné svícení se hodí zejména LED pásky.

Plochy běžného užití ve vnitřních prostorech domů a bytů bychom tedy doporučovali nasvítit podle předchozí poučky 1300 – 1600lm na 10m2.
Jiná poučka radí 200lm na 1m2. Tedy o něco více než ta předchozí.

Obecně lze říci, že osvětlenost domovních nebo bytových prostorů by měla být minimálně taková:

Chodby, komunikace                   75-100lx
Koupelny, WC                               100-150lx
Jídelny, pokoje, ložnice               100-150lx
Jídelní stůl                                    200-300lx
Psací stůl, příprava jídla              300-500lx
           

Pro osvětlení obytných místností se dnes používají vestavné LED panely, přisazené LED panely, stropní svítidla atd.


Nezapomeňte na děti!

Dospělí a malé děti využívají obytný prostor jinak. Pro dospělého je důležitá hladina osvětlenosti na deskách stolů nebo přesné osvětlení konkrétní činnosti.
Malé děti však nejvíce využívají prostor podlahy, kde si hrají. Z toho vychází naše doporučení, do dětských pokojů a heren instalovat silnější osvětlení, které dětem poskytne větší světelnou pohodu v úrovni podlahy. Nejlépe s možností regulace. Do budoucna se regulace může hodit, když se zájmy dítěte přesunou z roviny podlahy k rovině psacího stolu. V ten moment lze intenzitu osvětlení snížit. Regulace jasu se může hodit i při usínání malého dítěte, některá svítidla disponují nočními režimy, jako například inteligentní svítidla DALEN. Svítidlo tak může svítit naprosto minimálně, aby byla zaručena orientace v prostoru, pokud by se dítě vzbudilo.

Po domluvě můžeme vytvořit projekt, 3D model pro Váš byt či dům. Záleží na výběru svítidel.

Pokud potřebujete poradit nebo upřesnit některé informace, tak nás můžete kontaktovat ZDE.