Jak pájet, letovat, stříhat a instalovat LED pásek?

Jak pájet, letovat, stříhat a instalovat LED pásek?

Napěťové LED pásky jsou dnes relativně běžným typem osvětlení v domácnostech.
Napěťové LED pásky mají výhodu, že instalace je docela jednoduchá. Před instalací je dobré promyslet, jaká bude vzdálenost LED pásku od zdroje napětí. Podle toho je nutné dimenzovat vodiče a také napětí LED pásku.
Obecně platí, že s vyšším napětím klesá proud ve vodiči.
1m LED pásku se vstupním napětím DC 12V a příkonem 12W/m bude mít vstupní proud 1A.
1m LED pásku se vstupním napětím DC 24V a příkonem 12W/m bude mít vstupní proud 0,5A.
Se vzdáleností také roste průřez vodiče, aby vodič nezahříval a nedocházelo tak ke ztrátám napětí.
 

Pro instalaci LED pásku potřebujeme základní materiál:

LED pásek

LED pásky jsou jednokanálové, tedy jednobarevné a více kanálové, např. RGB LED pásek, CCT LED pásek.
LED pásek je možné krátit/stříhat podle segmentů. Délku segmentu určuje typ pásku. Nejčastěji je to 2,5cm, 5cm, 10cm. Po těchto délkách lze pásek stříhat pouze v bodech k tomu určených.
LED pásek stříháme v místech s letovacími měděnými plochami. Při přestříhnutí lze letovací plochy ocínovat a naletovat na ně vodič.

Vodiče, dvojlinky, kabely

Nedílnou součástí je vodič, který naletujeme na letovací plochy a zapojíme na zdroj, nebo ovládací segment pro led pásek.
Vodič by měl být vždy ocínovaný na obou koncích, nebo zpevněný tak, aby nevyklouzl ze svorkovnice na ovládacím segmentu, na zdroji, nebo ze svorkovnice.
Vodič je nutné vybrat podle parametrů instalovaného LED pásku a vzdálenosti LED pásku od zdroje. Vodič také vybíráme podle prostředí, ve kterém bude vodič umístěn. Např. ve venkovním prostředí bude nutné, aby měl vodič dvojitou izolaci.

Profily pro LED pásky, hliníková pásovina

Pod LED pásky je dobré instalovat hliníkový profil nebo jen hliníkovou pásovinu. Nejedná se pouze o dekoraci. Hliník odvádí teplo a zachová tak životnost LED pásku. LED pásek na hladkém hliníkovém podkladu dobře drží a to je základ.
Lepit pásek na malbu nebo dřevěný podklad není dobrý nápad. LED pásek se zahřeje a po nějakém čase se začne od povrchu odlupovat.

Ovladače pro LED pásky

Pokud chcete LED pásek ovládat, stmívat nebo jinak regulovat, tak existuje celá řada ovladačů pro barevné LED pásky i jednobarevné LED pásky. Na jedné straně vstupuje do přijímače/ovladače napětí ze zdroje, na straně druhé je výstupní napětí pro LED pásek.
Výstupní napětí ze zdroje musí být stejné jako vstupní napětí do LED pásku a ovladač s tímto napětím musí být také kompatibilní.

Zdroj, trafo, driver

Zdroje napětí pro LED pásky je dobré vybírat podle instalace. Jiný požadavek bude na zdroj ve vlhkém prostředí koupelny (krytí IP44 a vyšší), jiný požadavek pro LED pásek ve vstupní chodbě domu (krytí od IP20).
Vždy je nutné dbát na to, aby výstupní napětí ze zdroje bylo stejné, jako vstupní napětí do LED pásku. Pokud je mezi zdrojem a LED páskem řídící segment, např. stmívač, bude nutné, aby tento stmívač podporoval stejné napětí.

U nás si můžete zakoupit veškerý materiál pro instalaci: jednobarevné LED pásky na 12V nebo jednobarevné LED pásky na 24V. LED pásky barevné na napětí 12v i 24V, zdroje pro LED pásky, hliníkové profily pro LED pásky, ovladače pro LED pásky, ovladače do profilů a příslušenství.

Popis obrázků:

LED pásek nejprve zastřihneme na požadovanou délku.
Dobře rozehřátou pájkou natavíme cín na očištěné kontakty na LED pásku.
Následně ocínujeme konce vodičů.
Konce vodičů zkrátíme tak, aby nebyly zbytečně dlouhé a z letovacích ploch "nekoukaly" ven.
Pájkou nahřejeme připravený cín na LED pásce a připojíme vodič.

Pro letování doporučujeme mikropájky, které jsou dnes dostupné za velmi nízké ceny. Transformátorová pájka by mohla LED pásek poškodit vysokou teplotou, očko by mohlo být příliš velké atd.  Samozřejmě zkušený člověk si poradí bez problému i s tímto nástrojem.

Nakupte u nás LED pásky, které potřebujete:

    

 

V případě, že si nevíte rady, jaký pásek zakoupit a jak ho instalovat, kontaktujte nás a my Vám rádi poradíme.